Wiki‎ > ‎

Retkiohje

Retkien vaativuustasot

HELPPO: Rauhallinen tahti, suojaisat reitit. Päivämatkat maksimissaan 20 km. Sopii vähän meloneille. Retkillä on omatoimisesti suoriuduttava leiriaskareista. Lasten osallistuminen mahdollista, josta retkikohtaisesti ilmoitetaan etukäteen.

KESKITASO: Normaali retkivauhti. Selkävesiä, osin suojaisat reitit. Vaatii retkikokemusta. On hallittava reskutuksen perusteet. Päivämatkat 20–30 km.

VAATIVA: Isoja selkävesiä ja/tai virtaavaa vettä. Kokeneille melojille. On hallittava reskutus ja omattava hyvät melonta- ja retkeilytaidot. Retkien pituus jopa 2 viikkoa. Päivämatkat jopa 50 km.

Tiedottaminen ja ilmoittautuminen

Seuran retkikalenteri löytyy www-sivuilta. Kalenteriin merkityille retkille ilmoittaudutaan siinä nimetylle vetäjälle. Mahdolliset perumiset on myös ilmoitettava. Ilmoittautua voi puhelimella tai sähköpostilla, jolloin ilmoitetaan nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite ja melontakokemus, mikäli se ei ole jo vetäjän tiedossa. Suulliset ilmoittautumiset tuppaavat unohtumaan, joten varmista ilmoittautuminen jälkikäteen sähköpostilla. Huomioi ennen ilmoittautumista oma melontakokemus ja retken vaatimustaso.


Retkistä tiedotetaan seuran nettisivuilla ja keskustelupalstalla. Palstalle tulee viimeistään kuukautta ennen tarkempi retkikuvaus vaatimustasoineen. Kuvauksen laatii retken vetäjä ja häneltä voi tiedustella retken ohjelmasta ja reitistä tarkemmin.

Kustannukset ja kalusto

Retket ovat omakustanneretkiä tarkoittaen, että jokainen vastaa omista kuluistaan. Näitä ovat mm majoitus, kuljetus, ruokailu, sauna jne. Retket eivät muuten ole maksullisia. Seuran käyttöoikeusmaksun maksaneille jäsenille kalusto on käytettävissä virallisilla retkillä retken pituuteen katsomatta. Osallistuja varaa itse kaluston turvavarusteineen ja meloineen retkikohtaisesti. Varaus kirjataan vajakirjaan. Varaaja on itse vastuussa kaluston kunnosta. Tarkista siis aina kalusto ennen käyttöönottoa sekä palauttaessasi sitä. Ilmoita mahdolliset korjaustarpeet seurakalustovastaavalle.


Seura EI vakuuta retkille osallistujia vaan jokainen on velvollinen huolehtimaan omista vakuutuksistaan.


Kuljetukset

Jokainen retkelle lähtijä vastaa itse kaluston kuljetuksesta. Kimppakyytejä kannattaa sopia muiden osallistujien kanssa. Tiedon osallistujista saa parhaiten retken vetäjältä. Kimppakyytiläiset sopivat keskenään kustannuksien maksuista. Retkillä on mahdollisesti käytössä traileri, johon kajakit pakataan yhteiskuljetusta varten. Trailerin käytöstä ilmoitetaan kunkin retken tarkemmassa ohjeessa. Jos haluat kajakin traileriin, on paikka varattava vetäjältä etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä. Traileripaikasta veloitetaan pieni maksu, joka suoritetaan käteisellä vetoauton kuljettajalle. Maksu määräytyy matkan pituuden mukaan ja on 2-10 € -luokkaa. Jokainen pakkaa kajakkinsa omilla liinoillaan. Osta itsellesi kunnolliset, venymättömät kajakinkuljetusliinat. Näitä saat esimerkiksi melontatarvikkeita myyvistä liikkeistä. Räikkäliinoja ei saa käyttää. Kuski tarkistaa kuorman ja on sen jälkeen vastuussa kuormasta. 


Puhdasta retkeilyä turvallisesti

Retkillä noudatetaan luontoa säästävää, puhtaan retkeilyn periaatetta. Luontoa ei roskata ja sinne viedyt roskat kuljetetaan keräilypisteisiin. Muut luonnossa liikkujat otetaan huomioon ja kunnioitetaan heidän yksityisyyttään. Retken vetäjän turvasuunnitelmaa ja ohjeita tulee noudattaa. Vesillä Alkon tuotevalikoima säilytetään kajakin ruumassa ja melontaliivit pidetään päällä. Muiden melojien turvallisuuden huomioiminen on ehdottoman tärkeää.

Toiminta onnettomuustilanteessa

Onnettomuustilanteissa on aina ensisijaisesti kiinnitettävä huomiota henkilöiden pelastamiseen ja vasta kun kaikki ihmiset on saatu turvaan myös kaluston pelastamiseen. On hyvä muistaa, että lämpimien vesien aikaan on järkevää pysytellä kaatuneen kajakin luona, sillä kajakki huomataan varmasti paremmin kuin pelkkä veden varassa oleva meloja. Kajakkia voi myös käyttää kellukkeena pyrittäessä kohti lähintä rantaa pois kylmästä vedestä. 


Kun on kyseessä henkilöiden pelastaminen, on oikea yhteydenottopaikka yleinen hätänumero 112 tai meripelastuksen numero 0204 1000. Turhien etsintöjen välttämiseksi on syytä ilmoittaa myös pelastautumisesta, mikäli on syytä kuvitella kaatumisesta tai muusta onnettomuudesta tehdyn ilmoituksen.


Seura ei osallistu onnettomuustilanteissa kaluston pelastamiseen tai muusta syystä keskeytyneellä melontaretkellä käytetyn kaluston tai mukana olleiden henkilöiden noutamiseen!  


Mikäli käyttämäsi kalusto ei palaudu määräaikaan mennessä vajalle, kalusto vahingoittuu tai tuhoutuu, on sinun otettava yhteyttä seurakalustovastaavaan sopiaksesi menettelytavoista. 


Mikäli olet joutunut sellaiseen onnettomuuteen, joka on aiheuttanut viranomaisten toimesta etsinnän tai missä on tapahtunut vakava henkilövahinko, niin sinun tulee viipymättä ottaa yhteys seuran puheenjohtajaan. Tämä on tärkeää, koska tiedotusvälineet ottavat todennäköisesti yhteyden seuraan. Huomiothan, että tiedotuksesta vastaa vain seuran puheenjohtaja ja tapahtumapaikalla vain retken johtaja, jotka kommunikoivat myös keskenään. Muut eivät anna lausuntoja tapahtuneesta.

Comments